Het jaar van de kanteling, transformatie en innovatie.

Na jaren van stijgende werkloosheidscijfers lijkt 2016 eindelijk het lang verlangde kanteljaar te worden. De jeugdwerkloosheid daalt sterk en ook de werkloosheid onder 45 plussers daalt eindelijk. Tegelijkertijd transformeert onze economie in hoog tempo als gevolg van toenemende digitalisering, automatisering en robotisering. Nieuwe ontwikkelingen (Internet of things, 3D printing, thuisbezorging van ‘van alles en binnen zeer korte tijd’, etc) integreren in hoog tempo in onze samenleving.

HR-als-business-partner

Deze ontwikkelingen bieden veel nieuwe kansen maar zorgen ook dat oude businessmodellen verdwijnen en succesvolle bedrijven in het verleden en heden zich zeer snel moeten aanpassen om mee te blijven spelen in de toekomst.

Wat betekent dit nu voor jou en mij?
Meer dan ooit is zeker dat datgene waarvoor je bent opgeleid op school of universiteit al bijna verouderd is als je klaar bent. Op een congres waar ik recent was voorspelde een futuroloog bijvoorbeeld dat ruim 50% van de functies binnen nu en tien jaar ingrijpend zullen wijzigen. Sta eens even stil bij je eigen functie en vraag je af wat er nog overblijft als computers en robots de standaardtaken kunnen overnemen?

Spannend perspectief
Want we gaan met zijn allen toch een geweldige toekomst tegemoet? Met een auto die zelf rijdt (chauffeurs), de computer die in het ziekenhuis scans en foto’s analyseert en vergelijkt om met een advies te komen (medici) of de software die de boekhouding in de cloud zelf invoert, vergelijkt en verwerkt (financiële administratie).

Gaaf toch? Mwa zullen de meesten van u zeggen. Zal wel zo’n vaart niet lopen. Nou, misschien niet maar stel je eens voor indien het wel allemaal werkelijkheid wordt! Maar wat wel overeind blijft is, dat om deel uit te kunnen maken van de vernieuwde en continu veranderende samenleving zullen u en ik moeten blijven investeren in onze kennis en vaardigheden.

Permanent education
Blijven leren (education permanence) wordt de standaard. En eigenlijk is dat niet zo gek. Als je een huis koopt vraagt het ook onderhoud om mooi te blijven en als je er een tijdje in woont moet je soms investeren in een nieuwe badkamer of dakkapel om het te laten aansluiten bij je levensfase en gebruik. Toch zullen de meeste mensen afgelopen jaren meer in hun huis hebben geïnvesteerd dan in zichzelf, terwijl jij degene bent die datzelfde huis moeten blijven opbrengen en financieren!

Investeren in jezelf en je werknemers
Laten we die mooie innovaties samen omarmen en genieten van de toegevoegde waarde die zij bieden. Blijf echter ook in jezelf investeren om te vernieuwen, aan te passen en voorop te lopen in jouw vakgebied. Denk hieraan en bereid je voor op jouw plannings- en beoordelingsgesprekken. Komende maanden komen ze weer massaal voorbij. Kijk eens samen vooruit met je (HR)Manager en benoem de ontwikkelpunten van jezelf en je werknemers. Lukt dat niet of wil je eens vrijblijvend sparren? Lefit biedt employability coaching voor bedrijven en werknemers aan. In een drietal gesprekken kringen wij werknemers (terug) in de drivers seat en maken wij de werkhorizon concreet.

Zeg eens eerlijk wanneer heb jij voor het laatst echt in jezelf geïnvesteerd?

================================================================

Heb jij tips hoe te werken aan de eigen employability? Reageer dan met jouw suggesties op deze blog!