Als je als recruiter contact hebt met een kandidaat die simpelweg stopt met reageren ben je ‘geghost’. Ghosting is al een tijd een bekende term in het (online) dating circuit, maar maakt nu ook zijn intrede in recruitment en vormt een nieuwe trend onder kandidaten. Zo zaten er gisteren nog twee Lefit collega’s voorbereid, maar tevergeefs te wachten op een kandidaat die helaas niet op kwam dagen voor een interview.

Ghosting: de definitie

Voor diegene onder ons die er nog niet bekend mee zijn, Ghosting wordt gedefinieerd als:

Het verbreken van alle contact zonder enige waarschuwing of rechtvaardiging, evenals het negeren van de pogingen van de persoon om contact te maken of te communiceren. Dit wordt gedaan met de hoop dat de geghoste persoon ‘de hint begrijpt’, in tegenstelling tot open en duidelijk communiceren dat men geen interesse meer heeft.”

Ghosting door kandidaten

Een recruiter/werkgever heeft steeds vaker te maken met kandidaten die midden in (of in enkele gevallen zelfs nog na) het recruitment proces plotseling al het contact verbreken. Dit kan zich uiten in het niet nakomen van een gemaakte bel afspraak, het niet op komen dagen voor een sollicitatiegesprek en in extreme gevallen zelfs het niet op komen dagen op de eerste werkdag na het accepteren van het aanbod. Deze trend kan in verband worden gebracht met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, ook wel bekend als ‘the war for talent’. Door de grote vraag naar kandidaten hebben zij steeds vaker de keuze uit verschillende vacatures en opdrachtgevers, en mogelijk minder belang bij het onderhouden van contact.

Ghosting door recruiters/werkgevers

Helaas is het fenomeen ‘Ghosting’ andersom ook niet onbekend in de recruitment branche. Een groot deel van de kandidaten die wij hebben gesproken hebben aangegeven wel eens ‘geghost’ te zijn door een werkgever of recruiter. Ondanks de krapte van de huidige arbeidsmarkt komt het nog steeds voor dat werkgevers of recruiters een kandidaat ghosten. Het is dan ook niet raar om te zien dat hetzelfde fenomeen zich nu aan de kandidaten kant voordoet.

Een gemiste kans

Ghosting is hoe dan ook een gemiste kans voor beide partijen. Door als kandidaat inzicht te geven in wat jij belangrijk vindt, kunnen werkgevers of recruiters hierop inspelen en/of je helpen een beter passende functie te vinden. Daarnaast schept dit een vorm van vertrouwen en biedt dit perspectief voor de toekomst. Wanneer je het contact wederzijds goed onderhoudt en afsluit, zal zowel de kandidaat als de recruiter eerder bereid zijn in de toekomst iets voor de ander te betekenen. Wij merken dat door open communicatie, het proces voor beide partijn een stuk makkelijker maakt. De recruiter hoeft niet op zoek naar de ‘van de aardbodem verdwenen’ kandidaat en de kandidaat weet in alle stadia van het proces waar hij/zij aan toe is.

De aanpak van Lefit

Vergissen is menselijk, maar binnen Lefit zijn we hier vanuit onze persoonlijke waarden scherp op. Zodoende hebben wij ons onlangs aangesloten bij het platform Search & Selection, waarin wij ons committeren aan een duidelijke belofte naar kandidaten. Daarnaast proberen wij in gezamenlijkheid met onze opdrachtgevers een proces zorgvuldig, maar snel te doorlopen. Een beter wereld begint uiteindelijk altijd bij jezelf!