Na het gewonnen EK in 2017 heeft het Nederlands vrouwenelftal deze maand knap de tweede plaatst gepakt op het WK in Frankrijk. Ondanks dat er eerst teleurstelling was over de verloren finale overheerst achteraf trotsheid. Bij het elftal en bij het Nederlandse volk. Terecht, want een bijzondere prestatie is het.

De rol van Data analytics

Naast het harde trainen, het ruwe talent en de winnaarsmentaliteit van dit Nederlands vrouwenelftal is er nog een factor welke mee heeft geholpen in het behalen van de successen. Iets waar niet veel mensen gelijk aan denken maar wel degelijk een rol speelt: data analytics.

Een voorbeeld hiervan is een samenwerking tussen de KNVB en de Universiteit van Leiden[1]. Doel van de samenwerking is om het spel te analyseren en verbanden te vinden tussen speelsters onderling en tactische beslissingen. Met behulp van enorme hoeveelheden data wordt er informatie gewonnen visualisaties gemaakt zoals dit zogenoemde Voronoi diagram:

Hoogleraar Joost Kok:

We kunnen straks veel beter zien wat spelers ten opzichte van elkaar doen. Hoe de samenwerking gaat, en hoe patronen eruit zien. En of bepaalde acties leiden tot het gewenste resultaat. Dat kan helpen bij het maken van een tactisch plan. Ook kan het op termijn scouting, training en coaching verbeteren.”

Deze samenwerking is in 2017 gestart. Inmiddels zitten we in 2019 en de ontwikkelingen in wereld van data analytics en science gaan in een rap tempo vooruit.

Andere toepassingen van data analytics

Een nieuwe samenwerking, dit keer tussen de Universiteit van Twente en de FootballEquals Foundation meten met een viertiental camera’s nauwkeurig de bewegingen op het veld[2].

In de vorm van een soort MRI-scan wordt een voetbalwedstrijd real-time omgezet in data:

“Vanuit de verzamelde data wordt gekeken naar onder meer sociale interactie, pedagogische aspecten en veiligheid. Zo is het mogelijk om al tijdens de wedstrijd aan de hand van de data aanwijzingen te geven aan de spelers.”

De uitdagingen rondom data analytics

 Uiteindelijk leveren al deze nieuwe technologieën legio mogelijkheden en kansen tot nieuwe paden naar succes. Echter brengt het ook een uitdaging mee. Hoe brengen we dit namelijk in de praktijk? Hoe zit het met privacy bijvoorbeeld? Of met zaken die (nu nog) moeilijker te meten zijn, zoals karakters van speelster en individuele drijfveren. Hoe bestempel en meet je überhaupt “vergroot succes” met alle andere factoren die meespelen in een voetbalwedstrijd?

In deze spannende tijd van digitalisering en data science is het vaak niet meer de techniek maar juist het toepassen van deze techniek die de sleutel is tot succes.

Real impact with data: Wittics

Wittics helpt bedrijven in samenwerking met Lefit in hun pad naar vergroot succes met data science. Geïnteresseerd in hoe we dit doen? Kijk gerust eens op www.wittics.com!

Want zoals onze oranjeleeuwinnen hebben laten zien kunnen er mooie dingen gebeuren wanneer puur talent wordt gekoppeld aan wiskunde en data analytics!

– Door Martijn Cornelissen

[1] https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2017/07/data-analyse-helpt-het-nederlands-vrouwenvoetbalteam-echt-verder

[2] https://www.emerce.nl/nieuws/nieuwe-samenwerking-analyse-big-data-voetbal