Analyses

De gecertificeerde coaches van Lefit bieden de mogelijkheid om via de TMA Methode en/of DISC-analyse inzicht te geven in gedrag en drijfveren van individuen en eventueel groepen (een afdeling of team). Vaak worden ze ingezet als onderdeel van loopbaancoaching, trainingen en/of werving en selectie. Lefit draagt hiermee bij aan de ontwikkeling van organisatie en individu. Wil je meer weten, neem dan contact op met Willemijn van de Crommenacker via +31(0) 6 – 52 40 56 01.

DISC

Het DISC-model is een wetenschappelijk onderbouwd model en geeft inzicht in de persoonlijkheidskenmerken en het gedrag van mensen. Dit samen bepaalt in grote mate hoe je handelt en reageert in bepaalde situaties.
Door inzicht te krijgen in iemands dominante gedragsstijlen, kan de DISC-analyse helpen bij het begrijpen van individuele sterke punten, communicatievoorkeuren, werkstijlen en mogelijke uitdagingen. Het kan ook bijdragen aan het verbeteren van samenwerking, conflicthantering en leiderschapsvaardigheden. Kortom: inzicht en begrip van de eigen voorkeuren en die van anderen (bijvoorbeeld collega’s) ondersteunen de mogelijkheid de eigen effectiviteit te verhogen en te handelen vanuit je eigen werkgeluk.

De term ‘DISC’ staat voor de vier dominante gedragsdimensies die in deze theorie worden geïdentificeerd:

 • Dominantie (Dominance): Dit verwijst naar iemands behoefte om controle te hebben, uitdagingen aan te gaan en resultaten te behalen. Mensen met een dominante stijl zijn vaak direct, assertief en doelgericht.

 • Invloed (Influence): Dit verwijst naar iemands behoefte om anderen te beïnvloeden, relaties op te bouwen en samen te werken. Mensen met een invloedrijke stijl zijn vaak extravert, sociaal en overtuigend.

 • Stabiliteit (Steadiness): Dit verwijst naar iemands behoefte aan stabiliteit, consistentie en harmonie. Mensen met een stabiele stijl zijn vaak geduldig, betrouwbaar en ondersteunend.

 • Conformiteit (Compliance): Dit verwijst naar iemands behoefte om regels, procedures en kwaliteitsnormen te volgen. Mensen met een conformerende stijl zijn vaak nauwkeurig, analytisch en gericht op details.

De kosten voor gedrag- en drijfverenanalyse, inclusief gesprek met gecertificeerde DISC begeleider bedragen €295,- ex. BTW.

TMA

TMA staat voor Talent Motivatie Analyse en dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode die het mogelijk maakt om op een objectieve en opbouwende wijze een diepgaande analyse te maken van iemand zijn natuurlijke drijfveren, talenten en de daaruit voortvloeiende competenties. Met dit inzicht kan een uitspraak gedaan worden over de ontwikkelbaarheid van bepaalde competenties.

Toepassingsmogelijkheden

De TMA geeft niet alleen inzicht in individuele ontwikkelmogelijkheden, maar wordt ook succesvol toegepast in teamtrainingen. De TMA kan o.a. ingezet worden bij

 • Selectieprocedures:
  In hoeverre passen de kernwaarden van de organisatie en competenties die in het functieprofiel gevraagd worden, bij de drijfveren van de kandidaat?

 • Ontwikkelmogelijkheden en competentiemanagement:
  Voor welke competenties heeft de medewerker van nature aanleg en zullen daarom met succes verder ontwikkeld kunnen worden?

 • Loopbaan- en reïntegratietrajecten:
  Waardoor worden kandidaten gedreven en in welke functies worden die competenties gevraagd?

 • Teamtrainingen:
  Doordat de individuele drijfveren en talenten in kaart gebracht worden, ontstaat er meer begrip voor elkaar en worden teamleden zich bewust van de sterke en minder sterke kanten van het team.

De kosten per TMA-Analyse bedragen €695,- ex. BTW. Dit is inclusief uitgebreide rapportage, overzicht competentiepotentieel en individueel gesprek van 90 minuten met een gecertificeerde begeleider.